Best architects’ firm in Bangladesh Best architects’ firm in Bangladesh Best architects’ firm in Bangladesh Best architects’ firm in Bangladesh Best architects’ firm in Bangladesh Best architects’ firm in Bangladesh Best architects’ firm in Bangladesh Best architects’ firm in Bangladesh Best architects’ firm in Bangladesh Best architects’ firm in Bangladesh Best architects’ firm in Bangladesh Best architects’ firm in Bangladesh Best architects’ firm in Bangladesh Best architects’ firm in Bangladesh Best architects’ firm in Bangladesh

IEB CONVENTION CENTER DHAKA

Design of IEB Convention Center at Ramna, Dhaka

Design Concept

The design concept of the project begun from the survey of the site and its surroundings. The existing building, located at the rear end of the site, is the office building of IEB. The serene and relaxing environment of the land that surrounds this building attracts visitors from all across the country. It is home to a plethora of trees, some being over a hundred years of age. Its visitors find their earthly release within this space- the sunlight that filters through its gorgeous green canopy overhead. For centuries, this space has proven itself ideal for community growth, in all its untouched, organic magnificence.

The green environment native to this land not only enriches and beautifies the surroundings of the IEB building, its existence acts as a representative of our cultural heritage. The design approach, therefore, aims to sustain as much of this age-old natural beauty as possible, and further regenerate to make use of the potential this land holds.

  • Regeneration of Existing Natural Environment
  • Creating Spatial Relationship with the historic Suhrawardy Udyan & Shadhinota Stamva
  • Ensuring Accessibility, in spite of traffic and pedestrians, Responsive to Urban Sprawl
  • Sustainable Environment, Effective through: Calculative Shadow Masking, Rainwater Reuse, Solar Power Generation
  • Creating open public spaces in response to the urban environment

Adjacent to the iconic and very prestigious national landmark, “Suhrawardy Uddyan”, the site appeared to be at the hub of abominable urban sprawl. In contrast, currently, this adjacent landscape is also the largest existing green scape of the city. The development of the area around this historical landmark must therefore create an impact which will not only echo a thousand years’ worth of national pride, but alongside to that, maintain the sanctity of the prolific natural environment the place had been boasting since thousand years.

At an 800 ft distance on the outskirts of the site, stands the 160 ft high Shadhinota Tower. The Shadhinota Tower was built with the aim of incorporating within its design the cultural, historical, and political background of our nation, and the struggle for the Independence of Bangladesh during the war of 1971. Similarly, the new convention centre is being designed with the same intent, aiming to create a perpetual dialogue between the two structures. The forms are designed to accommodate various indoor, outdoor and semi-outdoor activities within its vertical layers, mainly as interacting-space between itself and the Shadhinota Tower, and to also provide vantage points for viewing the landscape of Suhrawardy Udyan.

Sustainability

The prime site forces are located at the west of the site, and this posed as the major challenge. The site receives direct sunlight primarily from the south-west side, introducing the large risk of an imbalance in heat distribution within the structure, if not designed efficiently. The foremost requirement was, therefore, to ensure maximum opacity to the western wing, in order to minimise the effects of high-intensity heat and solar radiation from direct exposure to the sun. The careful design approach, which included the use of extended roofs, calculative and mathematical placement of louver, and the shared use of the shade between the existing buildings, together creates an effective shadow-mask for the building. This will lead to the cooling load diminishing substantially.

Ample use of daylight and the effective “cascading” design of the western side brings the energy consumption of the building to a minimal. In addition, solar energy generation and the recycling system instilled for the efficient use of storable rainwater added to the sustainability index of the project.

 

Project Type: Competition Entry

Year Designed: 2017

Functional Area: 382,633 sqft

Architect: TRIKON ARCHITECTS & DECONSTRUCTION LTD (Joint Venture)

Principal Designer: Shafique Rahman

Design Team: Ar. Tanvir Alam, Ar. Shahriar Muhaimin

 

 

 

 

 

 

Date

May 27, 2018

Category

Commercial, Competition, Mixed Use