residential building design residential building design residential building design residential building design residential building design residential building design residential building design residential building design residential building design residential building design residential building design residential building design residential building design

GOLPAHAR MAHASHAWSHAN TEMPLE COMPLEX

Category: Competition
Location: Golpahar, Chittagong.
Built Area: 56,160 sqft
Designed Year: 2022.

Team Leaders:
Ar. Shafique Rahman(MIAB),
Ar. Md. Tawhid Amanullah(MIAB)
Team Members:
Anannya Rahman,
Rakib Patwary
Jobaer Shahriar
Razesh Ghosh

Concept:

The Hindu Temple originally conceived as an embodiment of faith to serve the religious and spiritual needs of the community came to be associated with various social, cultural and economic activities as well. The Hindu Temple in modern days serves also as a venue for social activities like charitable events and cultural activities like classes for traditional religious dance and music.

The symphony of design is evolved out of several concerns such as addressing the compactness of the site and transformation of traditional geometry of the temples in Bangladesh. The form creates a visually striking triple height void space in the plinth level to accommodate the temples inside. The stepped progression of temple elevation is worked out to scale down the monumentality of temple structure. The entrance is immediate: a flight of steps from the sidewalk directly leads to the central plaza. All floors are accessible by generous vertical circulations in adjacent to the Temples. The project is a representation of unity through interaction, assembling the main prayer halls together in a single chamber of the form. Careful handling of light and changing sense of enclosure creates serenity while one moves from the entrance towards the core.

Environmental Sustainability:

The project site is located facing south-west along the major frontal edge at Nizam Road, Chittagong. Inner activities need to be exposed, on the contrary, opaque façade would create substantial heat gain in the interior environment which in turn increases the energy consumption of the mega complex. Jali or screen walls has been designed with a pattern derived from cultural pattern of vernacular buildings and transformed into a unique façade that envelopes the functional areas. Horizontal planes which wrap the building ensuring protection from solar heat gain and monsoon rain. The jali pattern is an abstraction of traditional bamboo screen found in the indigenous dwellings in Bangladeshi villages.

The rear block of the complex in partially shaded by mutual shadow of the form in the west facing frontal edge. The exposed surface has been treated with slit windows and louvres in an appropriate angle. Climatically the functional areas has been retained from excessive heat gain, which reduce the HVAC energy consumption to a substantial level. The louver has been built in such a way that the severe heat from the south-west is shielded by the vertical louver and the breeze is welcomed by opening the louvers facing south-east. The combination of the Sliding and High windows creates cross ventilation, allowing a cooler breeze to enter the space and heat to escape spontaneously. The entire structure is white cast concrete, giving it the appearance of a monumentally in a city where the urban fabric and the skyline is mostly generic residential and commercial buildings.

Date

March 31, 2022

Category

Competition, Religious and Cultural