ZUBION BREEZE BLOWS

Zubion Breeze Blows
Condominium Apartment Complex at Bashundhara L Block

Developer : Zubion Development Solutions LTD (ZDSL)
Project Type: 10 Storied Residential Apartment With 1 Basement

Year Designed: 2022
Site Area: 10 Katha
Build Area: 62,000 SFT (Approximately)

Design Consultant:
Trikon Architects

RESIDENTIAL APARTMENT CUM TRIPLEX AT UTTARA, DHAKA

Residential Apartment Cum Triplex at Uttara, Dhaka.
Year Designed: 2021-22
Site Area: 5 Katha
Built Area: 22,900 sqft
Location: Plot No- 7, Road- 3/A, Sector 16D, Uttara, Dhaka.
Principal Architect: Ar. Shafique Rahman
Design Team: Trikon Architects
Client: Mrs Romana Sultana & Family

MOSQUE AT PATHANBARI FENCHUGANJ SYLHET

Jameh Mosque at Sylhet
Project Category: Religious Architecture
Location: Pathanbari, Fenchuganj, Sylhet.
Site Area: 14309 SFT , 19.87 Katha
Build Area: 22,300 SFT (Approximately)
Year Designed: 2021-22.

Principal Architect: Ar. Shafique Rahman (MIAB)
Design Team: Trikon Architects
Client: Mr. Zuber A. Khan

RESIDENTIAL APARTMENT CUM DUPLEX AT BASHUNDHARA R/A, DHAKA.

Residential Apartment Cum Duplex at Bashundhara R/A
Year Designed: 2022
Site Area: 6 Katha
Built Area: 24,960 sqft
Location: Plot No- 3671 & 3672, Road- 75, Block- L, Bashundhara R/A, Dhaka.
Principal Architect: Ar. Shafique Rahman
Design Team: Trikon Architects
Client: Mr. Faruk Ahmed

GOLPAHAR MAHASHAWSHAN TEMPLE COMPLEX

Category: Competition
Location: Golpahar, Chittagong.
Built Area: 56,160 sqft
Designed Year: 2022.

Team Leaders:
Ar. Shafique Rahman(MIAB),
Ar. Md. Tawhid Amanullah(MIAB)
Team Members:
Anannya Rahman,
Rakib Patwary
Jobaer Shahriar
Razesh Ghosh

Concept:

The Hindu Temple originally conceived as an embodiment of faith to serve the religious and spiritual needs of the community came to be associated with various social, cultural and economic activities as well. The Hindu Temple in modern days serves also as a venue for social activities like charitable events and cultural activities like classes for traditional religious dance and music.

The symphony of design is evolved out of several concerns such as addressing the compactness of the site and transformation of traditional geometry of the temples in Bangladesh. The form creates a visually striking triple height void space in the plinth level to accommodate the temples inside. The stepped progression of temple elevation is worked out to scale down the monumentality of temple structure. The entrance is immediate: a flight of steps from the sidewalk directly leads to the central plaza. All floors are accessible by generous vertical circulations in adjacent to the Temples. The project is a representation of unity through interaction, assembling the main prayer halls together in a single chamber of the form. Careful handling of light and changing sense of enclosure creates serenity while one moves from the entrance towards the core.

Environmental Sustainability:

The project site is located facing south-west along the major frontal edge at Nizam Road, Chittagong. Inner activities need to be exposed, on the contrary, opaque façade would create substantial heat gain in the interior environment which in turn increases the energy consumption of the mega complex. Jali or screen walls has been designed with a pattern derived from cultural pattern of vernacular buildings and transformed into a unique façade that envelopes the functional areas. Horizontal planes which wrap the building ensuring protection from solar heat gain and monsoon rain. The jali pattern is an abstraction of traditional bamboo screen found in the indigenous dwellings in Bangladeshi villages.

The rear block of the complex in partially shaded by mutual shadow of the form in the west facing frontal edge. The exposed surface has been treated with slit windows and louvres in an appropriate angle. Climatically the functional areas has been retained from excessive heat gain, which reduce the HVAC energy consumption to a substantial level. The louver has been built in such a way that the severe heat from the south-west is shielded by the vertical louver and the breeze is welcomed by opening the louvers facing south-east. The combination of the Sliding and High windows creates cross ventilation, allowing a cooler breeze to enter the space and heat to escape spontaneously. The entire structure is white cast concrete, giving it the appearance of a monumentally in a city where the urban fabric and the skyline is mostly generic residential and commercial buildings.

Shahid Captain Monsur Ali Park

Project Category: Landscape Design
Year Designed: 2018
Site Area: 877.25 katha
Client: Government of the People’s Republic of Bangladesh and Rajshahi Development Authority (RDA)
Principal Architect: Ar. Shafique Rahman (MIAB),
Associate Architect: Ar. Sheikh Rishad Ahmmad (AMIB)
Design Team: Trikon Architects.
Joint Venture: SARM Associates Limited.

Rajshahi is the 4th largest city of Bangladesh with a population about 7 lac. However, it is a growing city following similar urbanization trend like Dhaka. Rajshahi has already started to face many problems due to lack of proper planning, maintenance and implementation of infrastructural developments. Among all these issues, scarce of urban open space has become prominent.
The aim of the project is to develop facilities, include amenities, beautification and reorganization to turn the park into a popular green urban centre. The program has been carefully developed to integrate the park into urban clusters of the surroundings to make it accessible for the people of all ages. It is expected that with the construction and implementation of new designed park, it could turn into a landmark for the city providing tremendous opportunity for the city dwellers for recreation, playing, exercising, promoting cultural activities or so forth.

Design idea of the project comprises of many different issues. Firstly the park should be accessible for large population and should be connected with its urban surroundings. A major axis of circulation is designed which open up the park with both neighborhoods in East and West.

The proposed function for the new development come from in depth analysis of the community and need of the people for now and future.  All the new proposed functions are being placed in different location all around the park and all are connected with pedestrian network in diagonal axis to the major circulation spine. The functions located in different locations would attract people to gather all around the park and will create a vibrant environment.

In the design of the pedestrian layout, existing trees were kept as much as possible to preserve its natural environment. The narrow edge of the park in south has been redesigned with pedestrian for walking and bicycling and it is open to the people of the community.

Boundary wall has been redesigned in a notion that the park and activity inside will be visible from outside, which would promote people to come in and also eliminates crime.

Children open playground and non-mechanical instruments are located in a specific zone to provide ample facility for the growing age. One specially designed playground is attached to that for physically challenged children and youths.

An amphitheater is designed in the western side, which would promote cultural activity in various occasions related to Bangali culture. Services to support the visitors like public toilet, water drinking booth, seating etc are also considered in the proposed design to ensure efficient operation of the park in future.

HOUSE 365 BASHUNDHARA R/A

HOUSE 365 BASHUNDHARA R/A

Year Designed: 2017
Status: Under construction
Built Area: 11,000 sqft
Location: Plot No- 365, Road- 16, Block- E, Bashundhara R/A, Dhaka.
Principal architect: Ar. Shafique Rahman
Design Team: Trikon Architects
Client: Professor Dr. Habibur Rahman

 

Facades are extremely important in the sub-tropical monsoon climate of Bangladesh. With the change in global weather condition, the dwellers of the Mega City Dhaka have been experiencing the harsh climate ever in the history. The intensity of sun has got higher temptation, on the other hand, Urban heat island effect in Dhaka characterizing the resilient local climate. Frequent local cyclone and driving rain is another phenomenon which affects the living style.

The G+7.5 Story apartment at Bashundhara R/A, Dhaka is a very sensitive design approach towards climate responsive design. The facades are carefully treated to provide adequate shelter from the unpleasant solar radiations. The large openings are designed carefully to maximize the wind flow and minimize the heat penetration. Balconies are designed with enormous sophistication of natural vegetation and harmonious scale to human for high quality outdoor living.

Synchronicity within function, structure, material and fenestration together echoing the aesthetic brick-concrete exterior of the apartment.

DHAKA NORTH CIVIC CENTRE & DNCC TOWER

Category: Competition

Location: Gulshan 2, Dhaka
Built Area: 14,04,923 sqft
Designed Year: 2021
Team Leaders:
Ar. Shafique Rahman(MIAB),
Ar. Md. Tawhid Amanullah(MIAB)
Team Members:
Ahasan Kabir,
Tasmia Tabassum,
Rehana Parvin,
Anannya Rahman
Rakib Patwary
Md. Mehedi Hasan Akash
Jobaer Shahriar
M. M. Arifur Rahman

Concept:

To accommodate the world-class cultural facilities for Dhaka North Civic Centre and the tower for DNCC office required a functional volume of 872,000 SFT, in the compact site area of 2.295 Acre. This necessitated to design the much-needed community and open spaces into many vertically stacked volumes.

The design concept emerges from the idea of spreading urban scale community spaces with flowing natural vertical landscape across the form in multiple levels. The civic activity spaces are spatially interconnected and harmoniously merged into to an internal grand plaza which is inviting, accessible and connected with zones via pedestrian paths from all three street edges. As a result, a regional market place with blended civic facilities in the most corporate urban node of Dhaka city breathes new energy to the urban dwellers.

The project is a representation of unity through interaction, assembling commercial and civic facilities together. Located along with three-street edges and adjacent to the Gulshan 2 Circle, the Mixed-use building has been designed with efficient vertical circulations across Five key locations addressing accessibility from all surroundings of the site. All the partitions are removed and the internal public space is opened towards the urban sprawl. The entrance, for instance, is immediate: a flight of steps from the sidewalk directly leads to the central plaza. All floors are accessible by generous vertical circulations in five key interactions of the circulation layout.