DHAKA NORTH CIVIC CENTRE & DNCC TOWER

Category: Competition

Location: Gulshan 2, Dhaka
Built Area: 14,04,923 sqft
Designed Year: 2021
Team Leaders:
Ar. Shafique Rahman(MIAB),
Ar. Md. Tawhid Amanullah(MIAB)
Team Members:
Ahasan Kabir,
Tasmia Tabassum,
Rehana Parvin,
Anannya Rahman
Rakib Patwary
Md. Mehedi Hasan Akash
Jobaer Shahriar
M. M. Arifur Rahman

Concept:

To accommodate the world-class cultural facilities for Dhaka North Civic Centre and the tower for DNCC office required a functional volume of 872,000 SFT, in the compact site area of 2.295 Acre. This necessitated to design the much-needed community and open spaces into many vertically stacked volumes.

The design concept emerges from the idea of spreading urban scale community spaces with flowing natural vertical landscape across the form in multiple levels. The civic activity spaces are spatially interconnected and harmoniously merged into to an internal grand plaza which is inviting, accessible and connected with zones via pedestrian paths from all three street edges. As a result, a regional market place with blended civic facilities in the most corporate urban node of Dhaka city breathes new energy to the urban dwellers.

The project is a representation of unity through interaction, assembling commercial and civic facilities together. Located along with three-street edges and adjacent to the Gulshan 2 Circle, the Mixed-use building has been designed with efficient vertical circulations across Five key locations addressing accessibility from all surroundings of the site. All the partitions are removed and the internal public space is opened towards the urban sprawl. The entrance, for instance, is immediate: a flight of steps from the sidewalk directly leads to the central plaza. All floors are accessible by generous vertical circulations in five key interactions of the circulation layout.

Residential Apartment At Bashundhara R/A, Dhaka

Residential Apartment At Bashundhara R/A, Dhaka

An elegant, simple and bold approach to design a space for soul.

An environmentally sustainable building.

 

Year Design: 2019
Site Area: 5 Katha (3600 sqft)
Designed Area: 14,800 sqft 
Principal Architect: Ar. Shafique Rahman
Design Team: Trikon Architects

architects’ firm

SABUJ PRANGON – THE ELEVATED GARDEN HOUSE

Dr. Haroon Residence


Year Designed: 2012
Year Completed: 2014
Site Area: 6.25 Katha (417.5sqm)
Built Area: 23,150 sqft (2150.70 sqm)
Location: Rajshahi, Bangladesh.
Principal architect: Ar. Shafique Rahman
Design Team: Trikon Architects
Structural Design: Eng. Abu Musa

Client: Doc. Harun Ur Rashid

 


 

SABUJ PRANGON – THE ELEVATED GARDEN HOUSE

 

Project Brief

Bangladesh has a massive population respective to its high scarce of land. It is most often in the urban areas to accumulate high volume functions in the tiny plots to balance economic gains. Sabuj Prangon is a clinic cum residential building designed on a 417.5 sqm (6.25 Katha) land. The site of this project has a narrow street edge of 8.1m (26’6”), that combines multiple complexities for completely paradoxical functional blend, Clinic Cum Residential Complex.

Idea of the project was shaped up in defining the architectural expression of different functions, as well as creating elevated gardens for the residents. The grand triple height space distinctly separates the entry for public function and residential access. The atrium space creates spatial connectivity in different levels. The volumetric void is an entry level public space emerged in two mezzanine levels.

Sabuj Prangon combines a rigorous geometric approach with a thorough knowledge of site, climate, materiality and program into a coherent architectural composition. The entry level grand public space is entirely naturally ventilated. Large fixed glass panels restrict noise and dust of the street, however, louvers in different tiers spawn seasonal wind circulation in different levels in the indoor environment. Apparently, the design has careful response to the climate, it ensures ample daylight and ventilation in every level to minimize energy consumption of this mixed use complex.

Above the clinical floors, residential units are arranged in response to the light, ventilation and solar access. A transformed courtyard with natural plantation in the residential floor forms diversity, a unique type of family garden. The experimental semi-outdoor garden was designed with technical detail to ensure lighting, drainage and watering system for the greenery to sustain. Completed in 2014, Sabuj Prangon has been successfully operating to its passive design strategies and seasonal bloom in the elevated gardens.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Residential Cum Commercial Mixeduse at Mothbari, Gazipur

Mixeduse Building At Mothbari, Gazipur

Location: Moth Bari, Union: Nagari, Ward: 3, P.S- Kaliganj, Dist: Gazipur.

Site Area: 6.41 katha, 4615 sq-ft

Build Area: 25,000 SqftYear Designed: 2019

Client: Mr. M.H. Akond Jahangir, ICEL Private Limited

Present: Construction Stage
Principal Architect: Ar. Shafique Rahman (MIAB)
Design Team:  Ar. Rigu Sarkar (MIAB), Lamia Islam (B.Arch)

Stractural Consultant: Eng. Nur Alam (MIEB)

@Design at Trikon Architect’s Studio
www.trikonarchitects.com

  Architect service company in Dhaka Bangladesh

Tranquility Within Urban Territory

Year design : 2017
Status : Under Construction
Site Area : 3161.19 sqft
Built Area : 24,400 sqft
Location : Greater road , Rajshahi.
Principal Architect : Ar. Shafique Rahman
Design Team : Trikon Architects
Structural design : Eng. Abu Musa
Client : Dr. Shabbir Ahmed
Dr. Nasrin Begum

 

PROJECT CONCEPT 

The Commercial Cum Residential Mixeduse project is located along the busiest highway of Rajshahi City. From the survey of the site it appeared that the traffic noise is extreme throughout the day and night, which might cause acoustical discomfort for the dwellers in future. The design of the project has a substantial response to this noise problem of the site. The grand concrete façade has been designed to protect the street traffic noise and to ensure a comfortable indoor environment. Vegetation in three different levels also defuse the noise level and additionally provide visual relaxation for the occupants.
The commercial floors are arranged in the lower section, where the upper 5 levels containing the residential units. Designed on a site area of 3161.19 sqft
, the project has a significant aspect of separating vertical circulations and entrance for the commercial function and the residential use. Functional arrangement of the residential units ensure cross ventilation, proper lighting and noise free indoor environment through an intelligent façade system.
Apart from its site constraint, functional,climatic aspects, the Mixeduse building has an elegant street scale and aesthetic fenestration to create an image of the city.

 

Best architects’ firm in Bangladesh

IEB CONVENTION CENTER DHAKA

Design of IEB Convention Center at Ramna, Dhaka

Design Concept

The design concept of the project begun from the survey of the site and its surroundings. The existing building, located at the rear end of the site, is the office building of IEB. The serene and relaxing environment of the land that surrounds this building attracts visitors from all across the country. It is home to a plethora of trees, some being over a hundred years of age. Its visitors find their earthly release within this space- the sunlight that filters through its gorgeous green canopy overhead. For centuries, this space has proven itself ideal for community growth, in all its untouched, organic magnificence.

The green environment native to this land not only enriches and beautifies the surroundings of the IEB building, its existence acts as a representative of our cultural heritage. The design approach, therefore, aims to sustain as much of this age-old natural beauty as possible, and further regenerate to make use of the potential this land holds.

  • Regeneration of Existing Natural Environment
  • Creating Spatial Relationship with the historic Suhrawardy Udyan & Shadhinota Stamva
  • Ensuring Accessibility, in spite of traffic and pedestrians, Responsive to Urban Sprawl
  • Sustainable Environment, Effective through: Calculative Shadow Masking, Rainwater Reuse, Solar Power Generation
  • Creating open public spaces in response to the urban environment

Adjacent to the iconic and very prestigious national landmark, “Suhrawardy Uddyan”, the site appeared to be at the hub of abominable urban sprawl. In contrast, currently, this adjacent landscape is also the largest existing green scape of the city. The development of the area around this historical landmark must therefore create an impact which will not only echo a thousand years’ worth of national pride, but alongside to that, maintain the sanctity of the prolific natural environment the place had been boasting since thousand years.

At an 800 ft distance on the outskirts of the site, stands the 160 ft high Shadhinota Tower. The Shadhinota Tower was built with the aim of incorporating within its design the cultural, historical, and political background of our nation, and the struggle for the Independence of Bangladesh during the war of 1971. Similarly, the new convention centre is being designed with the same intent, aiming to create a perpetual dialogue between the two structures. The forms are designed to accommodate various indoor, outdoor and semi-outdoor activities within its vertical layers, mainly as interacting-space between itself and the Shadhinota Tower, and to also provide vantage points for viewing the landscape of Suhrawardy Udyan.

Sustainability

The prime site forces are located at the west of the site, and this posed as the major challenge. The site receives direct sunlight primarily from the south-west side, introducing the large risk of an imbalance in heat distribution within the structure, if not designed efficiently. The foremost requirement was, therefore, to ensure maximum opacity to the western wing, in order to minimise the effects of high-intensity heat and solar radiation from direct exposure to the sun. The careful design approach, which included the use of extended roofs, calculative and mathematical placement of louver, and the shared use of the shade between the existing buildings, together creates an effective shadow-mask for the building. This will lead to the cooling load diminishing substantially.

Ample use of daylight and the effective “cascading” design of the western side brings the energy consumption of the building to a minimal. In addition, solar energy generation and the recycling system instilled for the efficient use of storable rainwater added to the sustainability index of the project.

 

Project Type: Competition Entry

Year Designed: 2017

Functional Area: 382,633 sqft

Architect: TRIKON ARCHITECTS & DECONSTRUCTION LTD (Joint Venture)

Principal Designer: Shafique Rahman

Design Team: Ar. Tanvir Alam, Ar. Shahriar Muhaimin

 

 

 

 

 

 

Mixed Use Commercial Complex

Type: Residential Cum Commercial Mixed Use

Year: 2011

Status: On Going

location: Rajshahi, Bangladesh

Built Area: 38,000 sqft