GOLPAHAR MAHASHAWSHAN TEMPLE COMPLEX

Category: Competition
Location: Golpahar, Chittagong.
Built Area: 56,160 sqft
Designed Year: 2022.

Team Leaders:
Ar. Shafique Rahman(MIAB),
Ar. Md. Tawhid Amanullah(MIAB)
Team Members:
Anannya Rahman,
Rakib Patwary
Jobaer Shahriar
Razesh Ghosh

Concept:

The Hindu Temple originally conceived as an embodiment of faith to serve the religious and spiritual needs of the community came to be associated with various social, cultural and economic activities as well. The Hindu Temple in modern days serves also as a venue for social activities like charitable events and cultural activities like classes for traditional religious dance and music.

The symphony of design is evolved out of several concerns such as addressing the compactness of the site and transformation of traditional geometry of the temples in Bangladesh. The form creates a visually striking triple height void space in the plinth level to accommodate the temples inside. The stepped progression of temple elevation is worked out to scale down the monumentality of temple structure. The entrance is immediate: a flight of steps from the sidewalk directly leads to the central plaza. All floors are accessible by generous vertical circulations in adjacent to the Temples. The project is a representation of unity through interaction, assembling the main prayer halls together in a single chamber of the form. Careful handling of light and changing sense of enclosure creates serenity while one moves from the entrance towards the core.

Environmental Sustainability:

The project site is located facing south-west along the major frontal edge at Nizam Road, Chittagong. Inner activities need to be exposed, on the contrary, opaque façade would create substantial heat gain in the interior environment which in turn increases the energy consumption of the mega complex. Jali or screen walls has been designed with a pattern derived from cultural pattern of vernacular buildings and transformed into a unique façade that envelopes the functional areas. Horizontal planes which wrap the building ensuring protection from solar heat gain and monsoon rain. The jali pattern is an abstraction of traditional bamboo screen found in the indigenous dwellings in Bangladeshi villages.

The rear block of the complex in partially shaded by mutual shadow of the form in the west facing frontal edge. The exposed surface has been treated with slit windows and louvres in an appropriate angle. Climatically the functional areas has been retained from excessive heat gain, which reduce the HVAC energy consumption to a substantial level. The louver has been built in such a way that the severe heat from the south-west is shielded by the vertical louver and the breeze is welcomed by opening the louvers facing south-east. The combination of the Sliding and High windows creates cross ventilation, allowing a cooler breeze to enter the space and heat to escape spontaneously. The entire structure is white cast concrete, giving it the appearance of a monumentally in a city where the urban fabric and the skyline is mostly generic residential and commercial buildings.

DHAKA NORTH CIVIC CENTRE & DNCC TOWER

Category: Competition

Location: Gulshan 2, Dhaka
Built Area: 14,04,923 sqft
Designed Year: 2021
Team Leaders:
Ar. Shafique Rahman(MIAB),
Ar. Md. Tawhid Amanullah(MIAB)
Team Members:
Ahasan Kabir,
Tasmia Tabassum,
Rehana Parvin,
Anannya Rahman
Rakib Patwary
Md. Mehedi Hasan Akash
Jobaer Shahriar
M. M. Arifur Rahman

Concept:

To accommodate the world-class cultural facilities for Dhaka North Civic Centre and the tower for DNCC office required a functional volume of 872,000 SFT, in the compact site area of 2.295 Acre. This necessitated to design the much-needed community and open spaces into many vertically stacked volumes.

The design concept emerges from the idea of spreading urban scale community spaces with flowing natural vertical landscape across the form in multiple levels. The civic activity spaces are spatially interconnected and harmoniously merged into to an internal grand plaza which is inviting, accessible and connected with zones via pedestrian paths from all three street edges. As a result, a regional market place with blended civic facilities in the most corporate urban node of Dhaka city breathes new energy to the urban dwellers.

The project is a representation of unity through interaction, assembling commercial and civic facilities together. Located along with three-street edges and adjacent to the Gulshan 2 Circle, the Mixed-use building has been designed with efficient vertical circulations across Five key locations addressing accessibility from all surroundings of the site. All the partitions are removed and the internal public space is opened towards the urban sprawl. The entrance, for instance, is immediate: a flight of steps from the sidewalk directly leads to the central plaza. All floors are accessible by generous vertical circulations in five key interactions of the circulation layout.

DPDC

DPDC
Category: Competition
Designed Year: 2018

IEB Convention Center at Shahbag Dhaka

Category: Competition

Location: Shahbag, Dhaka
Built Area: 2,50,000 sqft
Designed Year: 2017

Concept:

The design concept of the project instigated from the observation of the site and its surroundings.

Adjacent to the iconic and very prestigious national landmark, “Suhrawardy Uddyan”, the site appeared to be at the hub of abominable urban sprawl. In contrast, currently, this adjacent landscape is also the largest existing green scape of the city.

At an 800 ft distance on the outskirts of the site, stands the 160 ft high Shadhinota Tower. The Shadhinota Tower was built with the aim of incorporating within its design the cultural, historical, and political background of our nation, and the struggle for the Independence of Bangladesh during the war of 1971. Similarly, the new convention centre is being designed with the same intent, aiming to create a perpetual dialogue between the two structures. The forms are designed to accommodate various indoor, outdoor and semi-outdoor activities within its vertical layers, mainly as interacting-space between itself and the Shadhinota Tower, and to also provide vantage points for viewing the landscape of Suhrawardy Udyan.

Along with the existing compound, the serene and relaxing environment of the land that surrounds this building attracts visitors from all across the country. It is home to a plethora of trees, some being over a hundred years of age. Its visitors find their earthly release within this space- the sunlight that filters through its gorgeous green canopy overhead. For centuries, this space has proven itself ideal for community growth, in all its untouched, organic magnificence.
The design approach, therefore, aims to sustain as much of this age-old natural beauty as possible, and further regenerate to make use of the potential this land holds.

Trikon architects

Head Office Of DESCO

Competition Project
HEAD OFFICE OF DESCO
C O N C E P T U A L B R I E F

Design idea of DESCO Head Office building consist of three coherent aspects. Those are the public relationship strategy which represents DESCO as an identical organization, how the building is contributing to the messy vitality and scarce of Dhaka city and Environmental sustainability. The project reflects a wide spectrum of approaches to design an environmentally sustainable building. Indeed all different strategies have been taken in consideration based on the careful synthesis and analysis of micro climatic ingredients associated with the projects context. Overall planning, orientation and composition of forms and fenestrations are designed to make the building partly naturally ventilated in summer and passive heating in the winter. Fenestrations orientation of the form have been designed from the research of contemporary passive design strategies. The design strategies create opportunity to be a very low energy consuming building. Along with the environmental system the materials used for this project are all low embodied energy materials. Provision of rainwater recycling and clean energy generation also considered from the very beginning of the planning process.

The design concept also integrates the social sustainability, an effective strategy for place making and promoting the scope for creating a secular community in a highly diversified city. The highly dense population and deficit of land has turned the city into an urban mayhem. The city is starving for public spaces. In the planning process of this project creating urban public gathering spaces was highly prioritized. The site street square facilitates two major roads in both side, where a pedestrian connectivity with ample of activity spaces and green zone has been developed. The pedestrian activity offers the project to be a part of the urban sprawl and also engage people with different tires of function of the building. The concept of connectivity literally makes the project vibrant and very importantly a contribution to the scarce of public space of Dhaka, Bangladesh. Apparently the design is highly responsive to its site surroundings. Building orientation and form designed to create a coherent street scale with the low rise block alongside the project site.

The idea of connectivity also represents DESCO as a public service company. Connecting people with the building creates opportunity to make the building personalized, which getting people engaged with DESCO. Being a public service company of Bangladesh Government the power of connectivity promotes DESCO to be a more reliable and trustworthy organization.

PROJECT TEAM

Principal Team Members

Ar. Shafique Rahman, Ar. Talukder Reazul Islam, Ar. Md Saiful Anam, Ar. Zenat Anam

Associate Team Members

Mainul Hassan Tuheen, Savyasachi MOndal, Jati Mollick, Jannatul Ferdous Sonia, Anjuman A Nisa, Tahia Tabassum Trena, Chowdhury Gns, Ibrahim Rana, Shuvo Islam, Raana Masud, Md Nazmul Hoda Dipu, Saiful Bin Islam.

Best architects’ firm in Bangladesh

IEB CONVENTION CENTER DHAKA

Design of IEB Convention Center at Ramna, Dhaka

Design Concept

The design concept of the project begun from the survey of the site and its surroundings. The existing building, located at the rear end of the site, is the office building of IEB. The serene and relaxing environment of the land that surrounds this building attracts visitors from all across the country. It is home to a plethora of trees, some being over a hundred years of age. Its visitors find their earthly release within this space- the sunlight that filters through its gorgeous green canopy overhead. For centuries, this space has proven itself ideal for community growth, in all its untouched, organic magnificence.

The green environment native to this land not only enriches and beautifies the surroundings of the IEB building, its existence acts as a representative of our cultural heritage. The design approach, therefore, aims to sustain as much of this age-old natural beauty as possible, and further regenerate to make use of the potential this land holds.

  • Regeneration of Existing Natural Environment
  • Creating Spatial Relationship with the historic Suhrawardy Udyan & Shadhinota Stamva
  • Ensuring Accessibility, in spite of traffic and pedestrians, Responsive to Urban Sprawl
  • Sustainable Environment, Effective through: Calculative Shadow Masking, Rainwater Reuse, Solar Power Generation
  • Creating open public spaces in response to the urban environment

Adjacent to the iconic and very prestigious national landmark, “Suhrawardy Uddyan”, the site appeared to be at the hub of abominable urban sprawl. In contrast, currently, this adjacent landscape is also the largest existing green scape of the city. The development of the area around this historical landmark must therefore create an impact which will not only echo a thousand years’ worth of national pride, but alongside to that, maintain the sanctity of the prolific natural environment the place had been boasting since thousand years.

At an 800 ft distance on the outskirts of the site, stands the 160 ft high Shadhinota Tower. The Shadhinota Tower was built with the aim of incorporating within its design the cultural, historical, and political background of our nation, and the struggle for the Independence of Bangladesh during the war of 1971. Similarly, the new convention centre is being designed with the same intent, aiming to create a perpetual dialogue between the two structures. The forms are designed to accommodate various indoor, outdoor and semi-outdoor activities within its vertical layers, mainly as interacting-space between itself and the Shadhinota Tower, and to also provide vantage points for viewing the landscape of Suhrawardy Udyan.

Sustainability

The prime site forces are located at the west of the site, and this posed as the major challenge. The site receives direct sunlight primarily from the south-west side, introducing the large risk of an imbalance in heat distribution within the structure, if not designed efficiently. The foremost requirement was, therefore, to ensure maximum opacity to the western wing, in order to minimise the effects of high-intensity heat and solar radiation from direct exposure to the sun. The careful design approach, which included the use of extended roofs, calculative and mathematical placement of louver, and the shared use of the shade between the existing buildings, together creates an effective shadow-mask for the building. This will lead to the cooling load diminishing substantially.

Ample use of daylight and the effective “cascading” design of the western side brings the energy consumption of the building to a minimal. In addition, solar energy generation and the recycling system instilled for the efficient use of storable rainwater added to the sustainability index of the project.

 

Project Type: Competition Entry

Year Designed: 2017

Functional Area: 382,633 sqft

Architect: TRIKON ARCHITECTS & DECONSTRUCTION LTD (Joint Venture)

Principal Designer: Shafique Rahman

Design Team: Ar. Tanvir Alam, Ar. Shahriar Muhaimin

 

 

 

 

 

 

HEAD OFFICE OF DESCO

C O N C E P T U A L    B R I E F

 Design idea of DESCO Head Office building consist of three coherent aspects. Those are the public relationship strategy which represents DESCO as an identical organization, how the building is contributing to the messy vitality and scarce of Dhaka city and Environmental sustainability.  The project reflects a wide spectrum of approaches to design an environmentally sustainable building. Indeed all different strategies have been taken in consideration based on the careful synthesis and analysis of micro climatic ingredients associated with the projects context. Overall planning, orientation and composition of forms and fenestrations are designed to make the building partly naturally ventilated in summer and passive heating in the winter. Fenestrations orientation of the form have been designed from the research of contemporary passive design strategies. The design strategies create opportunity to be a very low energy consuming building. Along with the environmental system the materials used for this project are all low embodied energy materials. Provision of rainwater recycling and clean energy generation also considered from the very beginning of the planning process.

The design concept also integrates the social sustainability, an effective strategy for place making and promoting the scope for creating a secular community in a highly diversified city. The highly dense population and deficit of land has turned the city into an urban mayhem. The city is starving for public spaces. In the planning process of this project creating urban public gathering spaces was highly prioritized. The site street square facilitates two major roads in both side, where a pedestrian connectivity with ample of activity spaces and green zone has been developed. The pedestrian activity offers the project to be a part of the urban sprawl and also engage people with different tires of function of the building. The concept of connectivity literally makes the project vibrant and very importantly a contribution to the scarce of public space of Dhaka, Bangladesh. Apparently the design is highly responsive to its site surroundings. Building orientation and form designed to create a coherent street scale with the low rise block alongside the project site.

The idea of connectivity also represents DESCO as a public service company. Connecting people with the building creates opportunity to make the building personalized, which getting people engaged with DESCO. Being a public service company of Bangladesh Government the power of connectivity promotes DESCO to be a more reliable and trustworthy organization.

PROJECT TEAM

Principal Team Members

Ar. Shafique Rahman, Ar. Talukder Reazul Islam, Ar. Md Saiful Anam, Ar. Zenat Anam

Associate Team Members

Mainul Hassan Tuheen, Savyasachi MOndal, Jati Mollick, Jannatul Ferdous Sonia, Anjuman A Nisa, Tahia Tabassum Trena, Chowdhury Gns, Ibrahim Rana, Shuvo Islam, Raana Masud, Md Nazmul Hoda Dipu, Saiful Bin Islam.